To Nie Twoja Wina, że Nie Wiesz Jak Kupić Dobrą Kawę (chyba, że Popełniasz Te 6 Największych Błędów)

To Nie Twoja Wina, że Nie Wiesz Jak Kupić Dobrą Kawę (chyba, że Popełniasz Te 6 Największych Błędów) czyli wysokiej jakości kawa iarnach kofeiny, kawa może mieć także inny wpływ na organizm. Jedną z pozytywnych właściwości zdrowotnych, wynikających z regularnego picia kawy, jest poprawienie pamięci krótkotrwałej oraz zdolności

Dodane: 25-02-2020 21:55
To Nie Twoja Wina, że Nie Wiesz Jak Kupić Dobrą Kawę (chyba, że Popełniasz Te 6 Największych Błędów)

wysokiej jakości kawa


Właściwości zdrowotne kawy

wysokiej jakości kawa

Wiele osób kojarzy kawę, jako bogaty w kofeinę napój pobudzający do działania. Oczywiście jest to prawda, ale poza szeroko znanym działaniem zawartej w ziarnach kofeiny, kawa może mieć także inny wpływ na organizm. Jedną z pozytywnych właściwości zdrowotnych, wynikających z regularnego picia kawy, jest poprawienie pamięci krótkotrwałej oraz zdolności poznawczych. Picie kawy ma także ułatwiać koncentrację i pozytywnie wpływa na układ krążenia oraz układ trawienny. Inną interesującą właściwością kawy, a konkretnie kofeiny w niej zawartej, jest przyspieszenie metabolizmu. Zmniejsza także ryzyko wystąpienia niektórych chorób, takich jak cukrzyca typu II, choroba Parkinsona czy raka jelita i wątroby. W niektórych przypadkach może też ograniczać rozwój próchnicy zębów. To tylko niektóre z pozytywnych dla zdrowia właściwości kawy, z których wszystkie zostały przebadane i udokumentowane naukowo. Jeśli więc nie wyobrażamy sobie dnia bez filiżanki kawy, możemy spać spokojnie, gdyż regularne picie kawy może przynieść korzyści dla naszego organizmu.


Kim jest barista

Nie można sobie wyobrazić jakiegokolwiek miasteczka europejskiego bez przynajmniej jednej kawiarni, a czymże by była kawiarnia bez odpowiednio wyszkolonego baristy? Oczywiście parzyć kawę w domu każdy może, czy to przy użyciu najprostszych metod, czy tych bardziej wymagających. Mianem baristy jednak, określa się osobę, która zajmuje się parzeniem, wybieraniem oraz serwowaniem kawy zawodowo. Żeby móc poszczycić się tytułem baristy, należy najpierw ukończyć odpowiedni kurs. Szkolenie można podzielić na dwa rodzaje, jeden dla początkujących, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kawą oraz dla profesjonalistów, którzy chcą się podszkolić w swoim fachu. Niektórzy dystrybutorzy kawy oferują właśnie kursy dla baristów. W skład takiego szkolenia wchodzi nauka umiejętności, takich jak znajomość różnych gatunków kawy, oczywiście przyrządzanie kawy, odpowiednie spienianie mleka, czy też dbanie o ekspresy oraz obsługiwanie klientów. Po ukończonym szkoleniu można nie tylko pracować w zawodzie, ale także brać udział w Mistrzostwach Baristów.


Z czego jest robiona kawa

Kawa, znana niemal w każdym zakątku świata, jest najbardziej popularną używką. Mianem kawy określa się rodzaj napoju, który jest sporządzany z odpowiednio przypalanych, a następnie mielonych ziaren kawowca. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że napój, którym mogą się cieszyć każdego ranka przez pójściem do pracy, jest efektem odpowiednio przygotowanych ziaren rośliny zwanej kawowcem. Istnieje około 140 gatunków odmian tej rośliny, ale tylko niektóre z nich nadają się do uprawy. Kawowiec uprawia się w regionach strefy tropikalnej, czyli między dwoma zwrotnikami - północnym zwrotnikiem Raka a południowym zwrotnikiem Koziorożca. Sama kawa jest zazwyczaj podawana na gorąco i źródeł jej pochodzenia dopatruje się w Etiopii. Ponadto kawa jest uważana za główne źródło kofeiny, której zawdzięcza swoje pobudzające właściwości. Istnieje wiele odmian kawy, które różnią się często smakiem i aromatem. W zależności od miejsca, z którego pochodzą ziarna, poszczególne odmiany kawy gwarantują różne doznania smakowe.


Jakie są ekspresy do kawy

Istnieje wiele różnych metod parzenia i przyrządzania kawy, jednak niewątpliwie stosowanie odpowiednich ekspresów zdecydowanie ułatwia sprawę i pozwala jednocześnie na przygotowanie różnych rodzajów kaw. Najczęściej spotykanymi ekspresami są ekspresy ciśnieniowe, spośród których można wybierać między różnymi modelami, które posiadają inne funkcje. Najbardziej zaawansowane, profesjonalne ekspresy do kawy znajdują swoje zastosowanie głównie w branży gastronomicznej. Oczywiście również w biurach dużych i średnich korporacji używa się ekspresów do kawy. Nie należy także zapominać o domowym zaciszu, w którym też możemy się rozkoszować smakiem wyśmienitej kawy. Ekspresy do kawy sprawdzają się więc zarówno w gastronomii, miejscu pracy oraz, rzecz jasna, w prywatnych domach. W sprzedaży znajduje się wiele modeli, więc wybór odpowiedniego ekspresu, który będzie spełniał nasze wymagania, może wcale nie być taki łatwy. Poszczególne ekspresy mają różne funkcje, chociażby takie jak mielenie kawy, spienianie mleka czy też nawet możliwość samoczyszczenia.


Pochodzenie kawy

Kawa, ulubiony napój wielu ludzi, współcześnie jest znana w wielu krajach na świecie, ciesząc się ogromną popularnością. Tradycja przyrządzania naparu z palonych ziaren kawowca, jak wszystko, musi mieć gdzieś swój początek. Uważa się, że kawa pochodzi z Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed naszą erą spożywano ziarna kawowca, jednak w nieco innej formie niż robi się to obecnie. Ziarna wtedy gotowano i spożywano z dodatkiem masła oraz soli. Samą metodę przypalania ziaren i sporządzania z nich napoju, który znamy dzisiaj, opracowano prawdopodobnie w Jemenie, a dzięki Beduinom rozpowszechniono ją w całej Arabii. Po rozpowszechnieniu kawy w krajach Bliskiego Wschodu był już tylko krok od pojawienia się ziaren w Europie, a później także w Ameryce. Pojawienie się kawy w Europie datuje się na XVI wiek, a w samej Polsce na koniec wieku XVII. Tak więc kawa, którą dzisiaj znany pod postacią czarnego naparu z palonych ziaren, musiała przebyć długą drogą, zanim trafiła na stałe do półek w naszej kuchni.



© 2019 http://dobra-kawa.informator.swiebodzin.pl/